Seminar om arbeid med stemme- og pustevansker Ledet av fysioterapeutene Jannicke Devold, Ingar Kvebæk og Berit Ianssen, spesialister i psykomotorisk fysioterapi på Lillehammer 24.september 2020. Del 1: Repetisjon av og arbeid med muskulatur og funksjon i nakke, hals, ansikt og thorax Del 2: Arbeid med stemmevansker - 26.51 , gruppe i sittende 35.51, gruppe stående 1.04.39 Del 3: Arbeid med pustevansker ved EILO 1.41.10.
I introduksjonen med Berit Ianssen, repeteres og øves på detvi allerede kan som fysioterapeuter og psykomotoriske fysioterapeuter.
Ingar Kvebæk forteller hvordan den kunnskapen vi har, erbrukt inn i EILO-prosjektet på Lillehammer Sykehus.
Psykomotorisk fysioterapeut Jannicke Devold har opparbeideten unik klinisk kompetanse gjennom sine mange år i arbeid med stemmeproblemer.Hun arbeidet ved det som tidligere het Statens Senter for Logopedi, såBredtvedt Kompetansesenter og i dag heter det Statped – Statens senter forpedagogiske støttesystemer.
Slik vi leser av hennes beskrivelse under , har hun hatt etbredt arbeidsfelt innen spesialfeltet og har tilført logopedien mye både iforståelsesramme og verktøykasse. Måletmed å filme henne er at hennes bidrag også kan styrkefysioterapien/psykomotorisk fysioterapi. Vi får allerede henvist mennesker med stemme- og pusteproblemer ogkanskje kan vi være til hjelp for flere. Vi har en unik tilnærming gjennom vårgrunn- og videreutdanning som psykomotoriske fysioterapeuter, og dette kan gioss mere spesialisert kunnskap og klinisk kompetanse innen dette feltet.
Klinisk kompetanse tar lang tid å opparbeide. Når man arbeider med et bestemt felt, hvordet er liten erfaring å høste av fra andre, tar det kanskje enda lengretid. Jannicke Devold ble i 2002 spurt omå begynne å arbeide ved Bredtvedt Kompetansesenter - tidligere Statens senterfor logopedi. Bakgrunnen forforespørselen var at de trengte enpsykomotorisk fysioterapeut som kunne bidra med helhetlig tenkning, kroppsliginnfallsvinkel og erfaring med angst og depresjon. Hvordan psykiskebelastninger kan sette seg i kroppen så mye at det gir spenninger som hemmerpusten og stemmen.
Hun beskriver jobben slik:
Jobben har vært allsidig. Den har alltid vært i samarbeidmed Stemmeteam bestående av logopeder.
- Utredning og behandling av brukere medkompliserte og sammensatte stemmevansker både organiske og funksjonelle
- Det kan være hese, svake stemmer. Afoni (stemmeløs),Recurenspareser
- Folk som har hatt kreft i strupen og er laryngectomerte
- Brukere som går inn i kjønnsbekreftendebehandling og operasjoner, spesielt fra mann til kvinne
- Barn og unge med Vocalcord dysfunction (VCD)også kalt EILO(Exercised induced laryngeal obstruction) som er pustevanske medanfall og som man får ved anstrengelse og/eller stress
- Hatt oppgaver også for Taleflyt-teamet(stamming)og Afasiteamet
- Startet og utviklet bevegelsesgrupper forbrukere med stemmevansker av alle typer og folk med ovennevnte pusteproblemer
- Undervisning, foredrag, kurs og workshop forbrukere, pårørende(grupper), logopeder, logopedstudenter, og studenter påvidereutdanning i psykomotorisk fysioterapi
- Laget filmer og undervisningsmateriell sammen medStemmeteamet som brukes av Statped for logopeder
- Flere ganger hatt foredrag og workshop påEuropeiske stemmekongresser og introdusert Psykomotorisk fysioterapi og hvordandet kan brukes i stemmebehandling og ved pusteproblemer (VCD)
Jeg har hatt og fått stor plass i Stemmeteamet med minkompetanse i psykomotorisk fysioterapi. En kollega uttalte at gjennom mittbidrag og vårt samarbeid, har logopedien blitt påvirket, og utviklet seg tilmer helhetlig tilnærming til faget og stemmeklienter og gitt logopeder enstørre verktøykasse i sitt arbeid. I dette samarbeidet har jeg lært og erfartenormt mye om logopedi innenfor stemmefeltet. Det har gitt meg en unikspisskompetanse i kombinasjon med Psykomotorisk fysioterapi. Gruppene er utviklet med basis i psykomotoriskfysioterapi, Basal Kroppskjennskap og Læringsorientert Fysioterapi og i tilleggdet jeg har lært av logopedene om- stemmebrukmetoder.